Slovak EnglishEnglishUkrainian
  • Dnes je 28. marec 2024
  • Youtube
  • Instagram
  • Slovak EnglishEnglishUkrainian
Open Call výzva Bratislavské kultúrne leto 2024
Rande s mestom VYCHÁDZKY
Podcast nielen o dejinách Bratislavy
Rande s mestom VYCHÁDZKY
Podcast nielen o dejinách Bratislavy
PlayPause
previous arrow
next arrow

ČLÁNKY

Čo všetko sa deje v našom meste?

Naše vína majú svoju kvalitu a sekty nie sú o nič horšie ako všadeprítomné talianské prosecco

Primaciálne námestie a nádvoria na dva dni ožijú hudbou, dobrým jedlom a najmä ponukou mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov. Pri príležitosti Festivalu mladého vína, ktorý sa koná 10. a 11. novembra sme sa porozprávali so Štefanom Hrivňákom z Archívu mesta Bratislavy o vinárskych tradíciách v Bratislave.

Dnes viem, že chcem pokračovať s myšlienkou Teplárne

Aktivista za LGBTI+ práva, dj, organizátor podujatí a „parties“ Roman Samotný verí, že vzájomné prepájanie rôznych bublín je najlepšou pôdou pre rozvoj mesta tak, aby sa tu cítili dobre aj LGBTI+ ľudia. Porozprávali sme sa s ním pri príležitosti prípravy spomienkového podujatia Matúš a Juraj nezabudneme!, ktoré organizuje Dúhový PRIDE, Iniciatíva Inakosť, Tepláreň a BKIS.

Z Iránu som odišla, lebo som ako žena nemohla verejne koncertovať

Speváčka, huslistka a klaviristka Rozhina Rajablou prišla na Slovensko, aby sa mohla venovať svojej vášni. V rodnom Iráne majú totiž ženy zakázané verejne vystupovať. Koncom septembra vystúpi v bratislavskej koncertnej sieni Klarisky vďaka podpore BKIS cez systém Open Call.

Ešte stále nemáme guráž priznať si, že duševné nezdravie sa týka aj nás

Psychológ Radovan Kyrinovič v rozhovore hovorí, že hoci sa informatizácia o duševnom zdraví zlepšuje, stále sa o ňom hanbíme rozprávať.

Počas Noci hudby rozozvučia ulice Bratislavy pouliční hudobníci a hudobníčky

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pripravuje v rámci Bratislavského kultúrneho leta jedinečné podujatie Noc hudby. V stredu 21. júna ulice hlavného mesta rozozvučia rôzni pouliční muzikantmi a hudobné zoskupenia bez ohľadu na skúsenosti. Tento jedinečný formát má korene vo francúzskom Fête de la Musique, ktoré sa v rovnakom dátume každoročne koná už vo viac ako 120 krajinách sveta.

Kapela Krstní otcovia pripravuje nový album, chce sa venovať klimatickej kríze

Aj túto letnú sezónu plánuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko pestrý kultúrny program v Sade Janka Kráľa. V rámci Bratislavského kultúrneho leta budú vybrané piatky patriť najmä mladým. Minulý rok sa aj vďaka systému podpory Open Call predstavila kapela Krstní otcovia.

Eko-novinka na Bratislavských mestských dňoch: špaky pôjdu na recykláciu

Cigaretové ohorky dlhodobo ničia životné prostredie. Projekt EcoButt prišiel s riešením, ako eliminovať špaky tak, aby nielen neostávali na zemi, ale aby nekončili v skládkach či spaľovniach. Počas Bratislavských mestských dní nájdu návštevníci a návštevníčky štyri špeciálne nádoby v Sade Janka Kráľa, kam môžu špaky odhadzovať. Tie následne pôjdu na recykláciu. Viac o projekte recyklácie cigaretových ohorkov sa dočítate v rozhovore so zakladateľom EcoButt Hugom Repáňom.

Fašiangy narúšali spoločenské normy, dnes sú príležitosťou na stretávanie sa

Mesto Bratislava obnovuje staronovú tradíciu fašiangov. V sobotu 18. februára vôbec po prvýkrát organizuje Bratislavské fašiangy v spolupráci s BKIS. Pri tejto príležitosti sme zisťovali, kam až siaha história fašiangov. V rozhovore s Martinou Rácovou z Archívu mesta Bratislavy sa dozviete, prečo sa počas fašiangov nosia masky, aj to, či boli fašiangy len o bujarej zábave.

Tlmočník posunkového jazyka: Nepočujúci dokážu všetko, ak majú rovnaké podmienky ako počujúci ľudia

Tlmočník Dávid Marko vyrastal s nepočujúcimi rodičmi. Tlmočeniu do slovenského posunkového jazyka sa venuje aj profesionálne. V rozhovore pre BKIS hovorí o tom, či je kultúrna ponuka pre Nepočujúcich dostatočná, o tlmočení rapu, aj o tom, že Nepočujúci ľudia sú rovnocennou súčasťou spoločnosti ako počujúci ľudia.

Riaditeľka Dúhového PRIDE Bratislava: Ak základné ľudské práva pre LGBTI+ menšinu neuchopíme teraz, možno už nebude iná príležitosť

Po teroristickom útoku na podnik Tepláreň, pri ktorom zavraždili Matúša a Juraja, LGBTI+ organizácie vyzývajú vládu, aby podnikla konkrétne kroky. „Ide nám o život. Formulácia neodkazuje len na to, že nám po útoku ide fyzicky o život, ale má aj iný podtón. Ide nám o dôstojný život, ktorí chcú ľudia z LGBTI+ menšiny žiť tak ako všetci ostatní, no nie je im to umožňované,” hovorí riaditeľka Dúhového PRIDE Bratislava Jana Mičeková.

Vychádza kniha rozhovorov s reportérom Eugenon Gindlom: Na hrane možného

Eugen Gindl (1944 — 2021) bol významný slovenský reportér, publicista, scenárista, dramatik a občiansky aktivista. V rozhovoroch s Tomášom Hučkom, šéfredaktorom mesačníka Kapitál, hovorí o dôležitých míľnikoch svojho života — o kariére reportéra, o cenzúre počas normalizácie i o svojich filmových a divadelných projektoch.

Získajte materiálno-technickú podporu pre svoje podujatie. Uzávierka systému Open Call BKIS je do konca októbra

Potrebujete ozvučiť svoje podujatie, požičať si mobiliár, získať produkčnú alebo marketingovú podporu? Prihláste sa do verejnej výzvy Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Open Call. Uzávierka aktuálneho kola predkladania žiadostí je 31. októbra 2022.

Pozrite si víťazné práce komunikačného dizajnu Národnej ceny za dizajn 2022

Vzdelávacie videá približujúce deťom umenie, publikácia, ktorá má nasmerovať študentov v grafickej praxi, kniha ako montessori pomôcka alebo nová vizuálna identita mesta Nitra, aj to nájdete medzi ocenenými dielami najlepšieho komunikačného dizajnu rokov 2020 a 2021. Ocenené diela aj výber z prihlásených prác si môže verejnosť pozrieť na prebiehajúcej výstave Národnej ceny za dizajn 2022 v Galérii dizajnu Satelit až do 18. decembra 2022.

Be2Can: to najlepšie zo svetovej kinematografie v bratislavských kinách

Druhá polovica októbra už tradične patrí milovníkom a milovníčkam súčasnej artovej kinematografie. Od 18. do 25. októbra sa predstaví až 21 filmových premiér v 25 slovenských mestách. O programe a novinkách deviateho ročníka Be2Can sme sa rozprávali s kreatívnym riaditeľom festivalu Dominikom Hroncom.

Organizátor festivalu Živé Račko: Chceme sa stať etablovaným mestským festivalom

Na popud miestnych obyvateliek a obyvateľov mestskej časti Nové Mesto sa pred troma rokmi zrodil multižánrový festival Živé Račko.

MMB: Archanjel Michal sa túto nedeľu vracia na Michalskú vežu

Zreštaurovaná a pozlátená socha ochrancu Bratislavy Archanjela Michala bojujúceho s drakom sa už túto nedeľu 2. októbra 2022 vráti na vrchol ikonickej stavby bratislavského historického centra.

Meklei: „Páči sa mi, že klubová scéna dostáva priestor aj na verejných podujatiach”

Miklei je talentovaná ukrajinská DJ-ka žijúca na Slovensku. Za mixpult sa prvýkrát postavila len pred niekoľkými rokmi, keď sa kvôli štúdiu presťahovala do Košíc.

Mestské hradby ožijú kultúrou

Mestské hradby, jedna zo scén Bratislavského kultúrneho leta, ožijú kultúrou. Už túto sobotu 23. 7. Kultúrne leto na hradbách.

Katarína Strýčková a jej diskusie V ženskom rode naživo

Katarína Strýčková a jej diskusie V ženskom rode naživo

Pavol Šimove: „Na novom mieste sa žije ľahšie a úspešnejšie so vzťahom k nemu.“

Rozhovor so sprievodcom po Bratislave – Pavol Šimove: „Na novom mieste sa žije ľahšie a úspešnejšie so vzťahom k nemu.“

Bratislavské kultúrne leto

Najväčší multižánrový festival Bratislavské kultúrne leto sa nezadržateľne blíži. V poradí 47. festivalový ročník ponúkne počas nasledujúcich troch mesiacov pestrý program na viacerých menších scénach v hlavnom meste.

Hlavné mesto bude mať svoju vlastnú mestskú divadelnú scénu

Hlavné mesto bude mať svoju vlastnú mestskú divadelnú scénu, podobne, ako je to bežné aj v iných európskych metropolách. Mestské Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava bude od júna 2022 fungovať ako samostatná nezisková organizácia s postupným rozbehnutím činnosti od septembra 2022.

Cena Grand Prix 2022 pre Krásu nevídanú

​Divadelná inscenácia Krása nevídaná získala výnimočné ocenenie Grand Prix na festivale Nová dráma/New Drama 2022. Dramaturgická rada festivalu vyberala z viac ako 70 inscenácií súčasných dramatických textov v profesionálnych divadlách na Slovensku, ktoré mali premiéru v období od 1. februára 2021 do 28. februára 2022. Na festival bolo pozvaných 9 inscenácií.

Víkend plný kultúry v uliciach Bratislavy

Štvrtý aprílový víkend ožijú ulice hlavného mesta pestrým programom obľúbených Bratislavských mestských dní. Po dvoch rokoch pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení sa budú konať v klasickom termíne. Do tohtoročného 19. ročníka sa už tradične zapoja mestské organizácie a niektoré mestské časti. Návštevníci si budú môcť pozrieť bežne neprístupné miesta, ako je napríklad kancelária primátora v Primaciálnom paláci či žalár v Starej radnici. Naplánované sú pútavé prehliadky, špeciálna jazda cabriobusom so sprievodcami aj vedením mesta, priaznivci Mestských lesov sa zase môžu tešiť na opekačku na Malom Slavíne. Neodmysliteľnou súčasťou podujatia sú aj historické jazdy električkami, plavby výletnou loďou na Devín, komentované kŕmenia zvierat s chovateľmi zo ZOO, či divadelné predstavenia, koncerty a výstavy. Keďže 22. apríla si pripomíname Deň Zeme, venovať sa budeme aj téme udržateľnosti – prostredníctvom detských tvorivých dielničiek, workshopov pre dospelých, populárnych bazárov a swapu oblečenia.

Rozhovor so zakladateľom Gypsy Jazz Festivalu – hudobníkom a skladateľom Milom Suchomelom

Pozývame vás na dvojdňový Gypsy Jazz Festival, ktorý sa uskutoční 6. – 7. 5. v Divadle P. O. Hviezdoslava.

VYHLÁSENIE 19. ROČNÍKA NÁRODNEJ CENY ZA DIZAJN V OBLASTI KOMUNIKAČNÉHO DIZAJNU

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Slovenské centrum dizajnu vyhlasujú 19. ročník ocenenia Národná cena za dizajn, ktorý sa po dvoch rokoch opäť zameria na komunikačný dizajn!

KONVERGENCIE 2022 / BRAHMS / jarná edícia medzinárodného festivalu komornej hudby

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie vstúpi v roku 2022 do svojho 23. ročníka. Po siedmykrát bude jeho súčasťou aj edícia zameraná výlučne na tvorbu jedného skladateľa.

Svetoví tvorcovia kultových filmov a držitelia prestížnych ocenení zavítajú už čoskoro do Bratislavy

9. ročník Visegrad Film Forum ponúkne bohatý program pre všetkých profesionálov, ale aj filmových nadšencov. 16.-19. marca 2022 privíta v kine Lumière filmárov, aby hovorili o esenciách úspechu vo svetovej kinematografii.

Krása nevídaná alebo dokonalá žena

Tri herečky, tri výtvarníčky, tri silné príbehy – to je režisérsky debut Zuzany Fialovej – Krása nevídaná, druhá inscenácia projektu Generácia Z.

Nová zberateľská grafika Múzeum mesta Bratislavy x BRATISKA

Lokality MMB pod jednou strechou vo vašej obývačke Bratislava 15. decembra 2021:  Múzeum mesta Bratislavy – to je deväť lokalít slovenského, či dokonca celoeurópskeho významu, ktoré nájdete na novej...

 

Facebook.bkis

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

🏃‍♂️🏃‍♀️🏃Využite posledný týždeň na výhodnú registráciu!

Najstarší cestný beh na Slovensku, ktorého 1. ročník sa konal 24. apríla 1921. V jeho vyše storočnej histórii sa z rozličných príčin niekoľko ročníkov neuskutočnilo, preto je v tomto roku v poradí 76. ročník.

🟢ŠTART nedeľa 14. apríla 2024 o 10:00 pod hradom Devín

🎽REGISTRÁCIA online 👉 bit.ly/DEVIN-BRATISLAVA2024
👟ŠTARTOVNÉ v závislosti od dátumu platby

HLAVNÝ BEH
20 eur online do 31.3.2024 (vrátane)
25 eur online a osobne od 1.4.2024

MALÝ DEVÍN (kategórie do 15 rokov)
9 eur online do 31.3.2024 (vrátane)
12 eur online a osobne od 1.4.2024

👀 Sledujte event TIPOS Národný beh Devín - Bratislava a web devin-bratislava.eu pre všetky potrebné info.
📸 STaRZ Bratislava

#bkis #podporujeme #beh
... See MoreSee Less

🏃‍♂️🏃‍♀️🏃Využite posledný týždeň na výhodnú registráciu!

Najstarší cestný beh na Slovensku, ktorého 1. ročník sa konal 24. apríla 1921. V jeho vyše storočnej histórii sa z rozličných príčin niekoľko ročníkov neuskutočnilo, preto je v tomto roku v poradí 76. ročník.

🟢ŠTART nedeľa 14. apríla 2024 o 10:00 pod hradom Devín

🎽REGISTRÁCIA online 👉 bit.ly/DEVIN-BRATISLAVA2024
👟ŠTARTOVNÉ v závislosti od dátumu platby

HLAVNÝ BEH
20 eur online do 31.3.2024 (vrátane)
25 eur online a osobne od 1.4.2024

MALÝ DEVÍN (kategórie do 15 rokov)
9 eur online do 31.3.2024 (vrátane)
12 eur online a osobne od 1.4.2024

👀 Sledujte event TIPOS Národný beh Devín - Bratislava a web devin-bratislava.eu pre všetky potrebné info.
📸 STaRZ Bratislava 

#bkis #podporujeme #behImage attachmentImage attachment+2Image attachment

📣 ZAPLŇTE HUDBOU ULICE MESTA!
Hudobníci*čky, skupiny, ansámble, orchestre, zbory, ale aj tanečníci*čky, preformeri*ky, pozor! Zapojte sa do výzvy Noc hudby / Fête de la Musique 2024.

☀️Pripojte sa k celosvetovej oslave hudby 21. júna v uliciach Starého Mesta. Pouličný festival Noc hudby tento rok otvorí 49. ročník Bratislavského kultúrneho leta.

🎶Hľadáme umelcov a umelkyne, ktorí sa venujú tvorbe hudobného a performatívneho umenia v akýchkoľvek podobách. Chceme prezentovať žánrovo pestré a rôznorodé projekty a originálne ich prepájať s mestským priestorom.

✌️ Prihláste sa do 5. apríla 2024 na opencall.sk/ponuka-programu

ℹ️ Viac informácií o výzve sa dočítate tu 👉 bit.ly/výzvyBKIS_noc_hudby_2024

#bkis #opencall #vyzva #hladame #program #hudba #performativneumenie #nochudby #bratislavskekulturneleto
... See MoreSee Less

📣 ZAPLŇTE HUDBOU ULICE MESTA!
Hudobníci*čky, skupiny, ansámble, orchestre, zbory, ale aj tanečníci*čky, preformeri*ky, pozor! Zapojte sa do výzvy Noc hudby / Fête de la Musique 2024.

☀️Pripojte sa k celosvetovej oslave hudby 21. júna v uliciach Starého Mesta. Pouličný festival Noc hudby tento rok otvorí 49. ročník Bratislavského kultúrneho leta.

🎶Hľadáme umelcov a umelkyne, ktorí sa venujú tvorbe hudobného a performatívneho umenia v akýchkoľvek podobách. Chceme prezentovať žánrovo pestré a rôznorodé projekty a originálne ich prepájať s mestským priestorom.

✌️ Prihláste sa do 5. apríla 2024 na opencall.sk/ponuka-programu

ℹ️ Viac informácií o výzve sa dočítate tu 👉 https://bit.ly/výzvyBKIS_noc_hudby_2024

#bkis #opencall #vyzva #hladame #program #hudba #performativneumenie #nochudby #bratislavskekulturneleto

📣 ZABAɄVTE DETI V SɄADE!
Robíte divadlo, hudbu či tvorivé dielne pre detské publikum? Zapojte sa do našej výzvy Detský program v Sade Janka Kráľa.

☀️Buďte súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Na kultúrnu scénu v Sade J. Kráľa prinášame detský program počas vybraných nedieľ už tri roky a ani toto leto to nebude inak!

🧒👦 Hľadáme program, ktorý deti zabaví a zároveň ich aj niečo naučí.

🎚️Poskytneme vám pódium, základnú ozvučovaciu techniku a honorár.

✌️ Prihláste sa do 5. apríla 2024 na opencall.sk/ponuka-programu

ℹ️ Viac informácií o výzve sa dočítate tu 👉 bit.ly/výzvaBKIS_detský_program_2024

#bkis #opencall #vyzva #hladame #program #predeti #workshop #divadlo #hudba #bratislavskekulturneleto
... See MoreSee Less

📣 ZABAɄVTE DETI V SɄADE!
Robíte divadlo, hudbu či tvorivé dielne pre detské publikum? Zapojte sa do našej výzvy Detský program v Sade Janka Kráľa.

☀️Buďte súčasťou Bratislavského kultúrneho leta. Na kultúrnu scénu v Sade J. Kráľa prinášame detský program počas vybraných nedieľ už tri roky a ani toto leto to nebude inak!

🧒👦 Hľadáme program, ktorý deti zabaví a zároveň ich aj niečo naučí.

🎚️Poskytneme vám pódium, základnú ozvučovaciu techniku a honorár. 

✌️ Prihláste sa do 5. apríla 2024 na opencall.sk/ponuka-programu

ℹ️ Viac informácií o výzve sa dočítate tu 👉 https://bit.ly/výzvaBKIS_detský_program_2024

#bkis #opencall #vyzva #hladame #program #predeti #workshop #divadlo #hudba #bratislavskekulturneleto
Zobraziť viac